Monday 17 May 2010

masak...masak...masak....

setiap owg mst ada mkn fav. diowg sndiri...
mcm 2 gak aku.... hehehee.... x smpai 2minggu...
aku da kcu mama suh msk kn aku ASAM PEDAS..
perhh!!!! terbaek wokkk......
aper pn jdik.. aku mst try wat sndr... hehehee... ye laaa...
umor pn da meningkt kow.... x kn nk menyusahkn mama lg.... kn????
so... ni resepi die.... hehehee.....

Bahan-bahan:
  • 500 g ikan tenggiri boleh diganti dgn ikan pari, terubuk atau kembung
  • 6 sudu besar cili kering kisar
  • 7 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 1.2 cm halia
  • 1 cm kunyit hidup
  • seikat daun kesum
  • sekuntum bunga kantan }dibelah 4
  • sedikit air asam jawa
  • 4 cawan air
  • 5 - 6 sudu minyak untuk menumis
  • garam, serbuk perasa dan gula secukupnya

Cara membuat:
  1. Ikan dibersihkan dan dipotong mengikut citarasa.
  2. Bawang merah, mawang putih, halia dan kunyit ditumbuk hingga lumat.
  3. Panaskan minyak di dalam periuk, masukkan bahan-bahan tumbuk kacau sehingga wangi dan garing masukkan cili kisar. Kacau lagi sehingga garing.
  4. Masukkan air asam jawa dan air biasa.
  5. Masak sehingga mendidih dan kuah pekat sedikit kemudian kecilkan api masukkan ikan, garam, perasa dan secubit gula.
  6. Bila hampir masak, masukkan daun kesum dan bunga kantan. Kacau seketika bolehlah diangkat untuk dihidangkan.
Nota: Jika suka boleh juga diletakkan sebiji buah tomato yg dibelah 4 atau beberapa biji kacang bendi (masukkan sebiji-sebiji tanpa dipotong)

5 comments: